Er jeres elinstallationer brandfarlige?

Hvornår har I sidst fået tjekket jeres elinstallationer? De færreste er klar over risikoen ved gamle elinstallationer. Måske fordi man sjældent tænker over det eller vender det blinde øje til af frygt for en større udskrivning.
Men faktum er, at det kan blive langt dyrere – og farligt – at lade være.

767 brande sidste år!
Gamle stofledninger, overspænding eller slidte elinstallationer kan udvikle brand. Det understøtter tal fra Beredskabsstyrelsen, der sidste år rykkede ud til hele 767 brande opstået på grund af fejl i el apparater og -installationer.
I virkeligheden er det ikke så underligt, at de gamle stofledninger har en begrænset levetid. Det er svarer til, at du køber en ny skjorte – eller andet tekstil. Med tiden bliver det slidt og mørt og må udskiftes. Det samme gælder stoffet i ledningerne, som desuden kan suge fugt til sig, kortslutte og i værste fald føre til brand.

Det farlige er det, vi ikke kan se
Måske tænker vi bare ikke på elinstallationer som noget, der har behov for fornyelse? Og dette til trods for, at vi ofte udskifter alt andet i bygningen som f.eks. malingen, tapetet, inventaret og køber stort ind af ny elektronik. Men elinstallationerne er ofte svære at se, og det er lige netop dét, der gør dem farlige.
”Det er det, der ikke er synligt, der er farligt,” fortæller Daniel Lincoln Thygesen, Overmontør og Aut. Elinstallatør hos Enstall. Han ser jævnligt eksempler på slidte eller forkerte elinstallationer, der kan føre til brand.
Problemet understøttes af en undersøgelse fortaget af Elektricitetsrådet i 2003. Her anslog man, at 8 ud af 10 boliger har så graverende fejl, at det i værste tilfælde kan starte en brand. (Bolius.dk) Elektricitetsrådet fandt i gennemsnit 16 fejl pr. bygning, hvoraf halvdelen var decideret brandfarlige.

Sikkerhedsstyrelsen advarer
Også Sikkerhedsstyrelsen advarer på deres hjemmeside om faren ved gamle eller uautoriserede elinstallationer, der ligger og ulmer uden for synsvidde: ”Et forsænket loft, der er lavet uautoriseret, kan skjule et virvar af ledninger og sjuskede samlinger.”
Men hvordan ved man, om ens elinstallationer udgør en reel brandfare? Om ledningerne er møre, eller om installationerne er fra en tid med mindre fokus på sikkerhed? Visse fejl kan kun en autoriseret elinstallatør opdage.

Sikker teknik
”Først og fremmest er det en god idé at få vurderet elinstallationerne ved et simpelt servicebesøg,” fortæller Daniel Lincoln Thygesen og tilføjer, at nye elinstallationer ikke nødvendigvis er så dyre, hvis det viser sig nødvendigt at udskifte dem. ”Vi genbruger jernrørene, hvis ikke de har taget skade af fugt. Typisk kan vi genbruge 90-95% af de gamle jernrør, og med håndværkerfradrag kan du sænke omkostningerne”.

Budskabet er enkelt: Få tjekket jeres elinstallationer! Og skal I renovere, kan det være det en god idé samtidigt at udskifte de gamle elektriske installationer. For den gode nyhed er, at nye elinstallationer – ud over at højne sikkerheden – også øger værdien af jeres ejendom.